Wszyscy nasi uczniowie w trakcie pobytu w szkole, mają przewidziane dwie przerwy przeznaczone na posiłek – śniadaniową i obiadową. Na terenie budynku szkoły znajduje się stołówka szkolna wraz z kuchnią, gdzie przygotowywane są ciepłe posiłki i napoje.

 

 

śniadania

Śniadanie uczniowie przynoszą z domu.

W szkole dostępne są płatki, mleko, kakao, herbata

 

obiady

Poniedziałek- zupa kalafiorowa z grzankami

alergeny: 1,3,7,9

Wtorek- ziemniaki z gzikiem

alergeny: 7

Środa- łazanki

alergeny: 1,3,7

Czwartek- fasolka po bretońsku + chleb

alergeny: 1,6,7,10

Piątek- barszcz czerwony z makaronem

alergeny: 1,3,7,9

Życzymy smacznego!

Poniedziałek- zupa pomidorowa z makaronem

alergeny: 1,3,7,9

Wtorek- pierogi leniwe

alergeny: 1,3,7

Środa- leczo + chleb

alergeny: 1,3

Czwartek- gulasz z kaszą + surówka

alergeny: 1,6,7,10

Piątek- zupa z żółtej fasolki

alergeny: 7,9

Życzymy smacznego!

Poniedziałek- kurczak w sosie śmietanowo-brokułowym z makaronem

alergeny: 1,3,7

Wtorek- bez obiadu – egzamin

Środa- bez obiadu – egzamin

Czwartek- bez obiadu – egzamin

Piątek- zupa koperkowa

alergeny: 1,3,7,9

Życzymy smacznego!

Poniedziałek- rosół z makaronem

alergeny: 1,3,9

Wtorek- szare kluski z boczkiem i kiszoną kapustą

alergeny: 1,3

Środa- potrawka z kurczaka z ryżem + marchewka z groszkiem

alergeny: 7

Czwartek- spagetti bolognese

alergeny: 1,3,6,7

Piątek- krem paprykowo-pomidorowy z grzankami

alergeny: 1,3,7,9

Życzymy smacznego!

 

alergizujące składniki żywności

Załącznik II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

WYKAZ SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne