Wszyscy nasi uczniowie w trakcie pobytu w szkole, mają przewidziane dwie przerwy przeznaczone na posiłek – śniadaniową i obiadową. Na terenie budynku szkoły znajduje się stołówka szkolna wraz z kuchnią, gdzie przygotowywane są ciepłe posiłki i napoje.

 

 

śniadania

Śniadanie uczniowie przynoszą z domu.

W szkole dostępne są płatki, mleko, kakao, herbata

 

obiady

Poniedziałek- zupa pomidorowa z ryżem

alergeny: 9

Wtorek–  kotlet drobiowy siekany + ziemniaki + surówka

alergeny: 3

Środa– zupa koperkowa

alergeny: 9

Czwartek– spagetti

alergeny: 1,3,7

Piątekkrem brokułowy z grzankami

alergeny: 1,3,7,9

Życzymy smacznego!

Poniedziałek- kasza + pulpety w sosie pomidorowym

alergeny:

Wtorek–  pierogi z serem

alergeny: 1,3,7

Środa– zupa ziemniaczana z selerem naciowym, jajem + grzanki

alergeny: 1,3,7,9,12

Czwartek– makaron z sosem porowo- pieczarkowym

alergeny: 1,3,7

Piątekkrem ze szpinaku

alergeny: 7,9

Życzymy smacznego!

Wtorek–  zupa ogórkowa

alergeny: 1,3,7,9

Środa– makaron z sosem carbonara

alergeny: 1,3,7

Czwartekchłopski garnek

alergeny: 6,10

Piątekrosół z makaronem

alergeny: 1,3,7,9

Życzymy smacznego!

Poniedziałek –kurczak pieczony + ziemniaki + surówka

alergeny: 7

Wtorek–  zupa brokułowa z grzankami

alergeny: 1,3,7,9

Środa– spagetti

alergeny: 1,3,7

Czwartekbarszcz czerwony

alergeny: 1,3,7,9

Piątekkotlety rybne  + ziemniaki +  surówka

alergeny: 1,7

Życzymy smacznego!

 

alergizujące składniki żywności

Załącznik II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

WYKAZ SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne