Wszyscy nasi uczniowie w trakcie pobytu w szkole, mają przewidziane dwie przerwy przeznaczone na posiłek – śniadaniową i obiadową. Na terenie budynku szkoły znajduje się stołówka szkolna wraz z kuchnią, gdzie przygotowywane są ciepłe posiłki i napoje.

 

 

śniadania

Śniadanie uczniowie przynoszą z domu.

W szkole dostępne są płatki, mleko, kakao, herbata

 

obiady

Poniedziałek – rosół z makaronem

alergeny: 1,3,7,9

Wtorek–  żurek

alergeny: 7,9

Środa– ryż z warzywami po chińsku

alergeny: 1,3

Czwartekspagetti

alergeny: 1,3,7

Piątekpierogi z serem

alergeny: 1,3,7

Życzymy smacznego!

Poniedziałek – zupa klopsikowa

alergeny: 9

Wtorek–  kurczak w  sosie szpinakowym z makaronem

alergeny: 1,3,7

Środa– krupnik

alergeny: 1,9

Czwartek– makaron po chińsku z mięsem

alergeny: 1,3,7

Piątekplacki ziemniaczane ze śmietaną

alergeny: 1,3,7

 

Życzymy smacznego!

Poniedziałek – fasolka po bretońsku

alergeny: 1,3,6,7,9,10

Wtorek–  krem brokułowy

alergeny: 7,9

Środa– gulasz z kaszą + ogórki kiszone

alergeny: 1,9

Czwartekbarszcz czerwony z makaronem

alergeny: 1,3,7,9

Piątekziemniaki z gzikiem

alergeny: 7

 

Życzymy smacznego!

Poniedziałek – klopsiki w sosie koperkowym z ziemniakami

alergeny: 7

Wtorek–  zupa z czerwonej soczewicy z grzankami

alergeny: 7

Środa– potrawka z kurczaka z ryżem + marchewka z groszkiem

alergeny: 1,3,7,9

Czwarteknaleśniki z dżemem

alergeny: 1,3,7

Piątekrosół z makaronem

alergeny: 1,3,7,9

 

Życzymy smacznego!

 

alergizujące składniki żywności

Załącznik II Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

WYKAZ SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  8. Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/ orzechy pistacjowe, orzechy makadamia, a także produkty pochodne
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia
  13. Łubin i produkty pochodne
  14. Mięczaki i produkty pochodne